هر یک از شما می خواهید بدانید که “آیا سرعت اتصال من به اینترنت به اندازه کافی سریع است؟” برای پاسخ دادن به این سوال باید درک بیشتری نسبت به سرعت اینترنت، سرعت وای فای و اتصالات شبکه داشته باشیم. همچنین قصد داریم شما را با تست سرعت اینترنت بیشتر آشنا کنیم.

 

تفاوت بین سرعت و پهنای باند چیست؟

خیلی از افراد پهنای باند و سرعت را به جای یکدیگر استفاده می کنند. اما این دو مفهوم های متفاوتی هستند.

  1. پهنای باند حداکثر حجم داده ای است که می تواند از طریق اتصال به اینترنت منتقل شود و واحد اندازه گیری آن مگابیت بر ثانیه می باشد.
  2. سرعت، میزان سرعت دسترسی اطلاعات به دستگاه شما (مانند لپ تاپ، موبایل، تبلت و …) می باشد که واحد اندازه گیری آن نیز مگابیت بر ثانیه می باشد.

اگر یک شیر آب را در نظر بگیرید، پهنای باند عرض لوله آب می باشد که حجم آبی که می تواند عبور کند را مشخص می نماید. بنابراین سرعت، همان سرعتی است که وقتی شیر آب را باز می کنید آب از آن خارج می شود.

بنابراین اگر پهنای اینترنت شما ۲۰ مگابیت بر ثانیه است، این بالاترین حجم اطلاعاتی است که می تواند از طریق شبکه به روتر شما ارسال گردد. اما میزان سرعت واقعی اینترنت شما کمتر می باشد. این به این دلیل است که هنگامی که اتصال بین دستگاه های موجود در خانه شما از طریق وای فای تقسیم می شود، مقداری از سرعت شبکه از بین می رود.

 

تست سرعت اینترنت به شما چه می گوید؟

بسیاری از تست های سرعت اینترنت، سرعت اینترنت را بر روی یک دستگاه خاص اندازه می گیرند. در این حالت قبل از اینکه نتیجه تست سرعت اینترنت را در وضعیت خوب یا بد قرار دهید باید چند مورد را در نظر داشته باشید. توجه داشته باشید که تست هایی مانند تست های ارائه شده توسط سازندگان مودم، سرعت را مستقیما از شبکه به مودم اندازه می گیرند. در این تست ها اطلاعات زیر اعمال نمی شوند زیرا نتایج بر اساس این عوامل تغییر نمی کند.

 

عواملی که نتایج تست سرعت اینترنت را تحت تاثیر قرار می دهند

تست سرعت، جریان داده ها را در یک لحظه اندازه گیری می کند. نتایج بسته به عوامل مختلف، متغیر می باشد.

  1. از چه طریقی به اینترنت متصل هستید: از طریق وای فای یا اتصال اترنت (سیمی).
  2. چه تعداد دستگاه به روتر شما متصل می باشد.
  3. در چه ساعاتی از روز تست را انجام می دهید.
  4. تست را با چه دستگاهی انجام می دهید و ظرفیت سرعت آن چقدر می باشد.
  5. از کدام سرور تست استفاده می کنید.

 

تست سرعت اینترنت چگونه کار می کند؟

هنگامی که شما یک تست سرعت اینترنت را اجرا می کنید، آن وب سایت یک فایل را از یک سرور تست نزدیک به دستگاه شما ارسال می کند و مدن زمان آن را اندازه گیری می کند. این سرعت، سرعت دانلود می باشد. سپس همان فایل مجددا به سرور منتقل می شود تا سرعت آپلود مشخص گردد. این تست به صورت خودکار نزدیک ترین سرور را انتخاب می کند. پس از پایان آزمایش دو عدد را به عنوان سرعت دانلود و آپلود مشاهده خواهید کرد.

ممکن است در طرح بسته اینترنت خود چیزی شبیه ۴۰/۲۰ mbps مشاهده کنید. ۴۰ mbps پهنای باند دانلود و ۲۰ mbps پهنای باند آپلود می باشد. حرف a در adsl به دلیل همین سرعت های نامتقارن یا asymmetrical می باشد که در آن پهنای باند آپلود نسبت به دانلود کمتر است.

یکی از پیشرفت های جذاب در فناوری اینترنت افزایش ظرفیت پهنای باند آپلود می باشد. این امر موجب ایجاد بسته های اینترنتی بیشتر می شود که دارای سرعت متقارن یا symmetrical می باشد. در این حالت سرعت دانلود و آپلود برابر می باشد. به عنوان مثال با اینترنت فیبر پر سرعت، سرعتی معادل Mbps 940/940 دریافت کنید.

در حالی که تست سرعت اینترنت را اجرا می کنید چند مقدار دیگر نیز اندازه گیری می شود. بسیاری از آن ها میزان پینگ و jitter را هم تعیین می کنند.

 

پینگ (تاخیر) چیست؟

پینگ میزان تاخیر بین دستگاه شما تا سرور و از سرور تا دستگاه شما می باشد. تاخیر معمولا هنگام پخش موسیقی یا فیلم hd، بازی کردن، کنفرانس ویدیویی و … بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. پینگ بر حسب میلی ثانیه اندازه گیری می شود و هرچه عدد کمتری باشد بهتر است. به طور کلی مقدار پینگ زیر ۵۰ میلی ثانیه خوب و بالای ۱۰۰ میلی ثانیه ضعیف در نظر گرفته می شود.

 

لرزش یا jitter چیست؟

Jitter برای بسیاری از کاربران اینترنت اهمیت کمتری دارد، اما گیمر ها اغلب نگران پینگ و jitter هستند. Jitter اساسا معیاری برای تغییر پینگ در طول زمان می باشد. Jitter بر اساس درصد بیان می شود و هر چه درصد پایین تر باشد به معنای اتصال پایدار تر است.

 

چه چیزی روی سرعت اینترنت شما تاثیر می گذارد؟

عوامل موثر بر سرعت اینترنت

جای تعجبی نیست که عواملی که بر روی نتایج تست سرعت شما تاثیر می گذارند همان عواملی هستند که بر روی سرعت واقعی اینترنت شما تاثیر می گذارند. در زیر برخی از این عوامل ذکر شده اند:

  1. سرعت شبکه ارائه دهنده سرویس اینترنت شما نقش مهمی در سرعت اتصال شما دارد.
  2. سرعت دستگاه ها. هر دستگاه از لپ تاپ و تبلت و موبایل گرفته تا تلویزیون های هوشمند محدودیت سرعت مخصوص خود را دارند. هرچه دستگاه جدیدتر باشد پردازنده های سریعتری دارد. همچنین ممکن است آنتن های بی سیم قوی تر و بیشتری داشته باشند. دستگاه های قدیمی می توانند سرعت را در دستگاه های دیگر کاهش دهند اما چگونه؟ تمام ترافیک شبکه خانگی شما باید در صف منتظر بمانند تا از روتر شما عبور کنند. دستگاه های قدیمی با اتصالات کندتر می توانند باعث ایجاد تاخیر در هر ترافیکی شوند که پشت سر آن ها قرار دارد. این مساله در مورد روتر نیز صادق است. اگر از عمر روتر شما بیش از ۳ یا ۴ سال می گذرد، بهتر است آن را تعویض کنید. دقت داشته باشید نوع دستگاه نیز حائز اهمیت است. امروزه در موبایل ها یک یا دو آنتن بی سیم تعبیه شده است. در حالی که لپ تاپ ها دارای ۳ یا ۴ آنتن می باشند. به عبارت دیگر لپ تاپ شما دارای سرعت اینترنت بیشتری نسبت به موبایل شما می باشد.
  3. استفاده از وای فای. همه ما استفاده از وای فای را دوست داریم زیرا قابلیت تحرک به ما می دهد. البته استفاده از آن باعث از کاهش سرعت می گردد. بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند در صورت امکان از اتصال سیمی استفاده کنید تا ارتباط سریعتر و پایدارتری داشته باشید. برای داشتن اتصال سریعتر می توانید از فرکانس ۵ گیگاهرتز بهره ببرید. البته به یاد داشته باشید که فرکانس ۵ گیگاهرتز سریع تر است اما مساحت کمتری را پوشش می دهد.
  4. تعداد دستگاه هایی که از پهنای باند شما استفاده می کنند. تعداد دستگاه هایی که به طور همزمان به اینترنت متصل هستند به طور قابل توجهی بر سرعت تاثیر می گذارند.

منبع: وب سایت centurylink