تقریبا ۴۰% جمعیت دنیا به اینترنت دسترسی ندارند. همچنین بسیاری از کاربران اینترنت، اتصال با کیفیت و سریعی را تجربه نمی کنند. این روز ها خبر اینترنت ماهواره ای استارلینک باعث بحث و حوشحالی بسیاری از کاربران شده است. در ادامه قصد داریم تا شما را به صورت کامل با اینترنت ماهواره ای آشنا سازیم.

 

اینترنت ماهواره ای چیست؟

اینترنت ماهواره ای (satellite internet) یک روش دسترسی به اینترنت از طریق ماهواره می باشد. در این روش امواج از طریق ماهواره ارسال می شوند و کاربر باید از تجهیزات خاصی مانند دیش و دریافت کننده امواج استفاده کند. در این روش سرعت اینترنت به تعداد ماهواره ها بستگی دارد. اینترنت ماهواره ای تکنولوژی جدیدی نیست و هم اکنون شرکت هایی مانند ویاست و هیوزنت خدمات اینترنت ماهواره ای را ارائه می دهند. مشترکین این شرکت ها بیشتر در آمریکا قرار دارند. اما چرا مردم مشتاقانه منتظر اینترنت ماهواره ای استارلینک هستند؟

  1. پروژه اینترنت ماهواره ای استارلینک که متعلق به شرکت space-x می باشد، به منطقه جغرافیایی خاصی محدود نمی شود.
  2. با توجه به تعداد ماهواره های بیشتر، کاربران بیشتری از این سرویس بهره مند می شوند.
  3. سرعت اینترنت بیشتر و تاخیر بسیار کمتر از دیگر مزیت های این سرویس می باشد.

ایلان ماسک در خصوص آخرین وضعیت پروژه استارلینک گفته است که تا کنون بیش از ۱۰ هزار کاربر را در استرالیا، نیوزلند، آمریکا، کانادا و مکزیک مورد پوشش خود قرار داده است. اولین ماهواره های آزمایشی در سال ۲۰۱۸ به فضا پرتاب شده است. تاکنون بیش از ۱۰۰۰ ماهواره استارلینک در مدار هستند. در طی سال های آینده چندین هزار ماهواره دیگر نیز به فضا پرتاب خواهند شد. بنا به اعلام وب سایت استارلینک سرعت اینترنت بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه خواهد بود. تاخیر اینترنت نیز بین ۲۰ تا ۴۰ میلی ثانیه می باشد.

 

عملکرد اینترنت ماهواره ای به چه صورت می باشد؟

اینترنت ماهواره ای شامل سه ماهواره می باشد. یک ماهواره در فضا در ارتفاع بیش از ۳۵ هزار کلیومتر. یک ماهواره در ارائه دهندگان خدمات اینترنت (isp). سومین مورد در محل کار یا خانه کاربران. نحوه کار بدین صورت می باشد که شرکت ارائه دهنده اینترنت سیگنال اینترنت را به ماهواره در فضا می فرستد. سپس سیگنال اینترنت بین مودم های مشترکین توزیع می شود. عکس زیر نحوه عملکرد ماهواره ها را نشان می دهد.

اینترنت ماهواره ای چگونه کار می کند

 

اینترنت ماهواره ای یک طرفه و دو طرفه

در اینترنت یک طرفه، دسترسی به اینترنت به صورت یک طرفه می باشد. در این روش تنها قادر به دریافت اطلاعات می باشید و برای ارسال داده باید از سرویس هایی همچون adsl و dial up استفاده کنید.

در اینترنت دو طرفه، دریافت و ارسال اطلاعات از طریق ماهواره صورت می گیرد و دیگر نیازی به استفاده از خط تلفن adsl نمی باشد. البته برای استفاده از اینترنت ماهواره ای دو طرفه به تجهیزات گران قیمت و همچنین مجوز نیاز دارید. این سرویس بیشتر مورد استفاده شرکت ها، سازمان ها و بانک های بزرگ می باشد.

 

چالش ها و محدودیت ها

تاخیر سیگنال

تاخیر (که به آن زمان پینگ نیز می گویند) تاخیر بین درخواست داده و دریافت پاسخ می باشد. تاخیر در صورت یک طرفه بودن ارتباط یعنی تاخیر بین لحظه پخش سیگنال و دریافت آن در مقصد. یک سیگنال رادیویی در طی زمان ۱۲۰ میلی ثانیه به ماهواره مستقر در فضا می رسد. در حدود ۱۲۰ میلی ثانیه دیگر زمان نیاز است تا به ایستگاه زمینی برسد.

 

سرعت اینترنت ماهواره ای و ظرفیت

یکی از چالش های این تکنولوژی، کم بودن تعداد ماهواره ها در مدار می باشد. در این صورت کابران مجبورند تا پهنای باند ماهواره را با یکدیگر اشتراک بگذارند. در نتیجه سرعت اینترنت به میزان قابل تجهی کاهش می یابد. اما شرکت space-x قصد دارد تا ماهواره های بسیاری را در مدار زمین قرار دهد.

 

برخورد های فیزیکی

با افزایش تعداد ماهواره های در مدار، امکان برخورد آن ها به یکدیگر افزایش می یابد. ممکن است در اثر این برخورد ها به ماهواره ها آسیب برسد و زباله های فضایی ایجاد شوند. شرکت space-x در پاسخ به انتقاد ها در این باره بیان کرده است که به دلیل ارتفاع پایین ماهواره های استارلینک در صورت برخورد با یکدیگر، بقایای آن ها ظرف مدت کوتاهی وارد جو زمین شده و با سوختن در اتمسفر، این زباله ها از بین می روند.

 

جمع بندی

استارلینک تنها پروژه ارائه اینترنت از فضا به کاربران نیست. در این پروژه ها قرار است تا ماهواره های بسیاری به فضا پرتاب شوند تا محدودیت های اینترنت ماهواره ای برطرف گردد. احتملا در سال های آتی این اینترنت با سرعت بیشتر، تاخیر کمتر و هزینه ای مناسب برای کاربران در دسترس قرار بگیرد. در این صورت حتی مناطق دور افتاده نیز می توانند به اینترنت متصل شوند. با این حال آینده این تکنولوژی معلوم نیست و باید ببینیم این تکنولوژی به چه سمتی پیش می رود.

 

منبع: ویکی پدیا